Grönovation brons

Greenovation – Towards new concepts for user-driven innovation in the green sector.

English

 

Sweden Innovatin Power

I samband med Agritehnica 2015 gav Grönovation i samarbete med Elmia ut en inspirationsskrift. Den finns på engelska här och på svenska här.

Filmen om Gothia Redskap

Hösten 2015 lanseras forskningsfilmen Gothia Redskap: Ett exempel på innovaton inom gröna näringar.

Agricam

Grönovation medverkade på Elmia Lantbruk 2015. Bilden: Jan Nystedt (Biototal) och Ellinor Eineren (Agricam). Foto: Per Frankelius.

Maskinen

Den här maskinen är unik. Den har utvecklats av Hushållningssällskapet i Östergötland. Grönovation har varit med på ett hörn.

Frönovation Almedalen

Grönovation var aktiv under Almedalen 2015. Den tunga bronsskylten hängde lite varstans där i folkvimlet. Foto: Per Frankelius.

Joh Sjö Anders Andersson

Anders Andersson på Joh Sjö AB i Norrköping har gjort tanken till etanoltraktorn Ethanol-Farmall som förhandsvisades på Borgeby Fältdagar. Joh Sjö har även utvecklat en ny biogasreaktor samt ett kylaväxlarsystem för användning vid mjölkanläggningar. Båda dessa kan bli framtida världsprodukter. För mer info, kontakta Anders Andersson. Foto: Per Frankelius.

Per Eke-Göransson och 3D-skrivare

Jan Ottosson (Proedlox AB) och Per Eke-Göransson (Svenska Mätanalys AB) framför 3D-skrivaren. Foto: Per Frankelius.

Mikael ottosson Lars Witell

Mikael Ottosson och Lars Witell ingår i forskarteamet bakom Grönovation. Ottosson är specialist på skogsfrågor och hållbar marknadsföring. Witell är en av världens ledande forskare inom tjänsteinnovation. Foto: Per Frankelius.

Charlotte Norrman

Charlotte Norrman, här på besök i San Francisco, driver ett projekt om nya kompetensutecklingsmetoder. Tanken är att finna nya former för lärande där samarbete mellan studenter och företag är en del. Ett annat projekt är pargårdsstudiens fortsttning i samarbete med Lantmännen. Mer info: Maila Charlotte direkt. Foto: Per Frankelius.

Seminarium Fossilfria lantbruk

Den 25 mars 2014 är temat seminarium, men förmiddagen ägnas åt spännande utflykt till fossilfria lantbruk.

Greentech Park Skara

Konferens Skara 17 december 2013.
Foto: Per Frankelius.

Kick-off Vreta Kluster

Bilden tagen vid kick-off, 28 oktober 2013. För stor och högupplöst bild, klicka här. Foto: Per Frankelius.

 

Aktiviteter

Här följer exempel på aktiviteter inom Grönovation. En rapport om aktiviteter under projektets första fas finns här. Vårt nyhetsbrev Grönovationer innehåller mer info (se fliken Publikationer). Se också vår Facebooksida. Under 2016 kommer vi att frambringa en hel del dokumentation. Håll ögonen öppna.

Sweden Innovation Power, Agritechnica 2015

För att möta lantbrukssektorns växande globala utmaningar krävs mer än enbart förbättringar. Nyckeln är innovation. Sweden Innovation Power är en kraftsamling mellan nio svenska innovativa företag och organisationer som alla ger drivkraft åt framtidens lantbruk. Sweden Innovation Power hade en självklar plats på världens största lantbruksmässa Agritechncia eftersom arenan utgör en generator som sporrar utvecklingen och innovationskraften i den gröna sektorn. Mer info finns här. För pressbilder m.m. se här.

Agriculture Innovation Day

Den 17 november 2014 arrangerade vi en spännande konferens om innovationer inom de gröna näringarna: Agriculture Innovation Day. Mer info finns här.

Borgeby Fältdagar 2014

Grönovation gjorde 2014 en storsatsning på Borgeby Fältdagar: Två montrar samt utställning av vår etanoltraktor.

Torkstyrningsprojektet

I samarbete med Akronmaskiner och Tolefors gård med flera pågår en studie av torkstyrning. Vi återkommer.

Den optiska grisvågen

Att väga grisar med klassisk vågmetod är ett stort och svårt problem. Per Eke-Göransson på Åbylunds Säteriutanför Vadstena driver företaget Svenska Mätanalys AB. Han har uppfunnit en optisk grisvåg. Tillsammans med Prodelox och JTI inom ramen för Grönovation skedde prototyparbete. Just nu söker vi finansiärer av ett projekt som kan bli en exportsuccé. Kontakta Per Eke-Göranson.

Vetenskaplig konferens, Grekland

Green Service Innovation var rubriken på ett vetenskapligt bidrag (se Publikationer) till International Service Research Conference i Thessaloniki, Grekland (13-15 juni, 2014). Konferensen arrangerades av American Marketing Associations (AMA) och deras Services Special Interest Group (SERVSIG).

Etanoltraktor

Inom ramen för Grönovation har skapats en etanoltraktor kallad "Ethanol-Farmall". Tanken är tillverkad av Joh Sjö AB. Konverteringen är gjord av Energifabriken. I projektet deltar också Lantmännen Agroetanol.

SMHI-studien: Användartest av prognosverktyg för markens bärighet

I samarbete med SMHI har gjorts en studie av användares erfarenheter av en innovativ tjänsteprototyp för att indikera markens bärighet. Mer info kommer. För ni som är testpiloter i studien har vi lagt upp info här.

3M-studien: Användartest av Peltor WS Alert XP

I samarbete med 3M pågår en studie av användares erfarenhet av att ha fått prova Peltor WS Alert XP, en av företagets viktigaste innovationer. För er som ingår i denna studie – våra ärade testpiloter – finns en sida med samtalsmall och foton här.

Seminarium om fossilfritt lantbruk

Den 25 mars 2014 arrangerades en dialogkonferens som samkörs med Fossilfria Lantbruk. Under förmiddagen åkte vi med bussar ut till intressanta lantbruk som drivs av visionen om ett fossilfritt lantbruk. För programmet till förmiddagen (utflykten) klicka här. För inbjudan till eftermiddagen, klicka här.

Idérik konferens på anrik mark

Den 17 december 2013 arrangerade Grönovation två aktiviteter i Skara, dels på SLU, dels på Green Tech Park. Temat var innovationer inom den gröna sektorn och fokus låg på intressanta aktivteter med epicentrum Västergötland – en av de bördigaste regionerna i Skandinavien.

Allt har en början

Kick-off för projektet Grönovation ägde rum på Vreta Kluster den 28 oktober 2013. Anteckningar från mötet finns här. (Föredragsbilderna distribueras endast till projektets formella partners.)